Helsinki uit, altijd saai


 DSC_0168.JPG13 Goals in 2 wedstrijden wat een “spanning”wat een “feest”. Ik geef toe ik had nog niet eerder een 10-0 of beter meegemaakt, maar was dat nu echt leuk? Nee de finale vorig jaar tegen Spanje was leuk en spannend, dat zijn wedstrijden waar je graag naar toe wil. Een 11-0 tegen San Marino tja.... en je moet er helemaal voor naar eindhoven, waardoor je ook nog eens de 11e goal moet missen omdat die klotenstad zo fucking ver weg is dat je je laatste trein niet meer gaat halen als je de wedstrijd uitzit en opgehouden wordt in de massa.

Geheel in stijl voor dit soort wedstrijden waren we natuurlijk weer rete laat aanwezig. Enorm grappig in dat gloeilampen stadion, Brabants tellen of zo. Je hebt kaarten ergens langs de lange zijde rij 3. In de meeste stadions begint alles met rij 1 dan rij 2 en dan rij 3..... en aangezien we laat waren bleken er ook slechts plaatsen vrij op de 3e rij. En ook nog eens met de juiste stoelnummers, zowaar eens een keer geen mensen op onze plek......

Helaas niets was minder waar, want we zaten nog niet er er kwamen al weer mensen zeuren dat we op hun plek zaten, je geloofd het of niet, maar men begint te tellen bij rij 3 en wij zaten dus nu op rij 5. Theo bijna nog slaande ruzie met een Brabo die deze logica klaarblijkelijk wel snapte.... voor de duidelijkheid op de traptreden waar meestal het rijnummer vermeld staat stond niet... Blijft moeilijk een logisch stadion bouwen. Verder nog woorden aan vuil maken.. nee.... Het meest opwindend van de dag was het verhaal van Tuur die al 3 dagen aan het bellen is over te leveren stijgers voor zijn verbouwing van zijn huis. Na de wedstrijd mee richting westen want om terug te treinen naar het hoge noorden om dan 5 uur te slapen en weer terug te treinen naar schiphol was wat overdreven.

De zaterdag was een saaie reisdag en nog voordat we überhaupt in de lucht zaten had Robert zijn batterij al weer leeg gebeld, leuk zeg werk met veel regelen ook op vakantie. Aangekomen in Helsinki en hotel gevonden en zo bleek dat we een soort van haast hadden. In tegenstelling tot het zuiden van Europa zijn hier de restaurants vaak om 9 uur al dicht. Ergens snel een pizza naar binnen getikt en op naar het noord oosten van de stad. Dit schijnt de studentenbuurt te zijn met relatief minder dure bieren. En qua bier viel het best mee, qua prijs dan. Gemiddeld tussen de 4 en 5 euro voor een dooie halve liter, naar Engels model, getapt zonder druk. Zo jammer, ik hou van schuimende rakkers waar je ook nog wat van merkt qua alcohol als je er te veel van hebt. Het meeste gele zeik van de tap in Finland heeft slecht een alcohol percentage van tussen de 3 en 4,5% (Cat III) catII bieren zijn nog lichter en je hebt ook wel cat IV bieren, deze hebben wel rond de 5% alcohol percentages, maar zijn iets donkerder van kleur en hebben wel wat van een Palm. En ik ben ook niet dol op Palm.... Voor blonde schuimende pilseners hoef je niet naar Finland.

En eigenlijk hoeft niemand naar Finland. In Helsinki is niet veel te beleven en dan hadden we nog de meest mooie week qua weer van het jaar, maar Helsinki is een vrij saaie stad. Denk niet dat ik hier ooit terug kom. Op zaterdagavond was het nog wel een soort van leuk in de kroegen. Het uitgaanspubliek ziet er gemiddeld uit als een viking in Gotic stijl. Maar waar deze mensen door de week zijn... geen idee door de week was het niet echt druk in de kroegen. En de mensen die er wel zaten bevestigden alleen maar de saaiheid van Finland. Bijna iedereen vroeg zich hardop aan ons af waarom we hier in godsnaam waren. Onder de Finnen heb je ook de meeste zelfmoorden in Europa, met name in de winter. We kwamen ook een keer een zo dronken gast tegen die alleen maar liep af te geven op zijn eigen land. We hebben hem bijna een cursus strop knopen gegeven. Benieuwd of deze jongen de winter gaat halen.

De zondag hebben we voor een groot deel verspilt aan een museum. De zus van Hoffer was hier ooit een geweest en toen was er iets leuks... Nu moet je een Hoffer nooit vertrouwen en als we dan ook nog afgaan op meningen van een zus.... maar ja wat anders te doen. Gelukkig was het entree geld van 10 euro een van de meest verspilde tientjes in mijn leven. Was er een expositie over hoe triest het is in delen van Afrika en hoe men ondanks zware armoede nog steeds kunst probeert te maken. Ik kan niet genieten van andermans ellende en van oude langspeelplaten met een telefoonhoorn als mond wat dan samen een gezichte moet voorstellen is kunst waar ik niet warm van wordt. Ook deksels van conserveren blikjes aan elkaar vastgemaakt wat dan meters over de vloer licht kan ik geen kunst noemen.... overigens net als dingen als een pindakaas vloer van Wim T Schippers vind ik overigens van hetzelfde kaliber onzin kunst. Wel heel goed aan het museum was de cola. Het museum was een van de zeer weinig plaatsen waar men de cola niet uit een automaat schenkt. Cola uit een automaat is geen cola, das ranja met prik. En als groots Coca Cola verbruiker stel ik nogal eisen aan het de cola geserveerd dient te worden en dat is niet uit plastic halve liter flesjes (daar zit bijna altijd een plastic smaakje aan) en dat is niet uit een automaat.

Het culturele gedeelte van de maandag was het bezoek van een eiland Svarborg of zo.. Oude bastions en oude kanonnen zijn altijd wel grappig, maar veel meer was er ook niet op het eiland te zien. Het speelgoedmuseum was gesloten en dat gold ook voor het enige echte restaurant op het eiland. En ook de onderzeeër, de enige nog in Finland, ooit voor de 2e wereldoorlog gemaakt door een Nederlandse architect was niet van binnen te bezichtigen. Zoals al eerder gezegd Helsinki is echt niet de moeite waard. Gelukkig liepen wij in t-shirt en was het in Nederland klote weer

Het mooie weer was ook aanleiding voor het plan om op de wedstrijddag een parkje op de zoeken en wat meegebrachte blikken Heineken te gaan tanken. Kaarten opgehaald bij de supportersvereniging en op zoek naar een parkje..... KUT regen. Tussen de 1e en 2e bui door snel een blikje leeg gegoten op een skatebord bouwplaats... wat een leuk park! Blikje leeg doorlopen en snel een kroeg zoeken want het begon weer hard te regenen. In die tent een flink kop soep (a 10 euro) gegeten, lekker soepje dat wel, en gratis refill, maar goed dat was niet relevant want en was een goed vullende soep. Tussendoor wat bier drinken en hier en daar een blikje opentrekken en bijvullen, anders loop je ook maar de hele dag te zeulen met die dingen. Tegen de tijd dat het droog was was het ook al tijd om eens heel langzaam in de richting van het stadion te lopen op zoek naar leukere kroegjes. Een hele leuke gevonden, met ook nog lekker bier, ik had het helemaal naar mijn zin, maar men vond het te warm, zucht... Onderweg bij het station de overige inmiddels lauwe blikken in een kluisje geflikkerd.

De wedstrijd zelf was zowaar nog saaier dan Helsinki zelf. OMG wat een wanprestatie. eindeloos sloom gebrei door het midden. Echt een wonder dat we dit ook nog wonnen, de heren hadden geen zin om te ballen, het is dat we gewoonweg te goed zijn anders was het gewoon 1-1 geworden. Meer dan dit wil ik niet aan de wedstrijd vuilmaken. Na de wedstrijd nog een paar kroegjes opgezocht in de studentenwijk en ergens laat terug bij het hotel was en nog een Fin die me (op een bijna huilende toon) “we beat you with icehockey”. Ik gaf hem een grote glimlach met de opmerking “but is was soccer today.... and we beat you two nill”.

De day after stond weer in het teken van reizen en zowaar nog net op tijd terug om nog op tijd te zijn voor de eerste competitie ronde bridgen.San Marino   Finland   Helsinki   ek 2012  Voeg dit bericht toe aan NuJij.nl  Voeg dit bericht toe aan Ekudos  Voeg dit bericht toe aan MSN.nl  Voeg dit bericht toe aan MSN.nl  Voeg dit bericht toe aan Bligg.nl  Voeg dit bericht toe aan tagmos.nl  Voeg dit bericht toe aan google.com  Voeg dit bericht toe aan Twitter.com  Voeg dit bericht toe aan facebook


Fotos

een-van-de-juich-momenten-Dsc_0168.jpg
viking-paul-goes-beserk-Dsc_0190.jpg
uspenski-cathedal-Dsc_0195.jpg
het-klote-musuem-Dsc_0214.jpg
tuur-was-er-niet-bij-Dsc_0242.jpg
sveaborg-Dsc_0494.jpg
punishment-Dsc_0497.jpg
lekker-uitwaaien-in-helsinki-Dsc_0578.jpg
tsja-kon-het-niet-laten-Dsc_0619.jpg
de-onderzeeer-Dsc_0621.jpg
vuur-Dsc_0664.jpg
ff-poseren-bij-het-kanon-Dsc_0681.jpg
bierdrinken-in-het-park-Sdc11479.jpg
de-mexicaanse-kroeg-Sdc11497.jpg
finland--nederland-Sdc11509.jpg
jawel-2-0-winnen-tegen-de-finnen-Sdc11515.jpg
spiegeltje-spiegeltje-Sdc11516.jpg